+36709772588       1022 Budapest, Hankóczy Jenő u. 35.       1221 Budapest, Vihar u. 22.    

BLOG 1.

 

1. A rajzolás fontossága

avagy, Mindenkinek más az ujjlenyomata, és másképp fogja a ceruzát.

 

 

Sok szülő keres meg minket azzal a kérdéssel, hogy baj-e, hogy gyermeke nem szeret rajzolni. Elmondják, hogy ők maguk sem szívesen rajzolnak, nem ülnek le a gyermekkel, gyakori mondat az is, hogy a kisfiú szívesebben focizik, épít.
A rajz, a rajzolás jól megmutatja a gyermek énképét, fantáziavilágát. A gyermek kitudja vele fejezni érzelmeit, a színek, a formák megjelenítése örömforrás, és nagymértékben fejleszti a kreativitást.
A finommotoros készség a szem-kéz koordináció és a vizuális képességek fejlettségét mutatja meg. Fontos eszköz az iskolaérettség megítélésében, és megkönnyíti az írás elsajátítását, az olvasástanulást, ha a gyermek szívesen rajzolgat, színez.

A jó ceruzafogás és a kellőképpen erős kéz és ujjak alapfeltétele az iskolai munkának.

Röviden a rajzolás fejlődéséről

  Firka korszak. A gyermek számára az első ceruzafogás és az, hogy nyomot hagy a papíron, óriási öröm, felfedezés. Öröm számára a mozgás, a lendület, szándékos vonalvezetés ekkor még nincs. Pontok, különböző irányú vonalak és ívek láthatóak a rajzokon, kb. 2-2,5 éves korig. Amikor a gyermek már nem görcsösen fogja a ceruzát, megjelennek a gombolyag firkák, cikcakk firka, az első csigák, napocskák. Fontos, hogy a környezet örömmel, sok dicsérettel, együttrajzolással reagáljon a gyermek rajzaira. Legyen a gyerek kisasztalán többféle eszköz: ceruza, zsírkréta, különböző vastagságban és színben.
3 és 5 éves kor között kezdi a gyermek uralni a papírt, már nem szalad le a ceruza a lapról, és megszületnek azok a formák, amiket már meg is nevez a gyermek. Ezeket a formákat szívesen ismétli, sémaként gyakorolja, ilyen pld. a nap, a fej, a labda, autó, stb. A firkák fokozatosan, kb. 5 éves korra tűnnek el. A gyermek rajzának tartalmából, a nyomatékából, a vonalvezetés határozottságából a gyermek személyiségére, pillanatnyi lelkiállapotára is lehet következtetni.

 

A képzeletszerű rajzolás korszaka.

  Ezt a korszakot 3 és 9 éves kor közé tehetjük, de nagyon eltérő a kezdete. Ebben a korban a gyermek kedvenc tevékenysége a rajzolás, a fantáziáját, a valóságtól elrugaszkodott képzeletét mutatja meg. Láthatóvá teszi, hogy mi a fontos számára, legyen az akár pozitív, akár negatív dolog. Jellemző, hogy ha félbehagy egy rajzot, azt nem folytatja, mert az adott pillanat érzéseit rajzolja le. Nem szívesen másol, utánoz, mert számára a rajz a saját élményének a kifejező eszköze.

Nem kell megijednünk akkor sem,

  ha gyermekünk nem szeret rajzolni, de kérésre, alkalmanként, közösségben leül, és életkorának megfelelő szinten elkészít egy-egy rajzot. Emellett ügyesen épít, homokozik, legózik, labdázik (kézzel is), szépen eszik, az öltözés-vetkőzés nem okoz gondot, próbál gombolni, cipzárt használni, apró gyöngyöt fűz, vág ollóval, babázik, kalapál, stb. A fiúk általában az iskola előtti évben kezdenek rajzolni, lányok már korábban. Ezen esetekben azt javasoljuk a szülőknek, hogy a ceruza és papír mindig legyen a gyerek polcán, szobájában, de kezdjünk el vele közösen alkotni, változatos eszköz- és anyag használattal. Kínáljunk fel a gyermeknek különböző lehetőségeket, pld. dugóval pecsételés, cipődobozból házkészítés, sajtos dobozból csörgő készítés, és együtt készítsük el a kiválasztott alkotást. Rengeteg ötletet találnak az interneten, pld.: www.krokotak.com.

Iskola előtt egy évvel, ha a gyermek még mindig nem kötött barátságot a papírral és a ceruzával, érdemes egy komplex felmérést kérni pld. a kerületi Pedagógiai Szakszolgálatnál vagy képességfejlesztő helyeken (Napraforgóház), hogy megtaláljuk ennek az okát, és megfelelő fejlesztést kapjon gyermekünk.

Mi lehet az oka annak, ha a gyermek nem szívesen rajzol 5-7 éves korában?

1. szívesebben játszik együtt társaival vagy más játékokkal.
2. mivel még nem elég ügyes, nem tudja rajzban kifejezni azt, amit elképzel, elégedetlen magával
3. a környezete nem értékeli alkotásait, "ezen a rajzon mi van? ez csak egy firka!", stb.
4.a rossz ceruzafogás és/vagy a kéz gyengesége miatt keze hamar elfárad
5.szemprobléma, vizuális észlelés nehézsége
6. a törzs, a karok, a váll, a fej elkülönült mozgása nem megfelelő
7. motiváltság hiánya, figyelmi nehézség
8. otthon egyedül leültetjük a TV elé

Időpontegyeztetés

Szabó Beáta

+3670 9772588