+36709772588       1022 Budapest, Hankóczy Jenő u. 35.       1221 Budapest, Vihar u. 22.    

BLOG 3.

 

3. Mindenkinek más az ujjlenyomata, miért lennének egyformán iskolaérettek a gyerekek?

 

avagy, Mikor szükséges az iskolaérettségi vizsgálat?


Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mikor és melyik iskolába írassa gyermekét. Mert a gyermekek - ahogy mi felnőttek is - szerencsére nagyon eltérő módon fejlődnek, eltérő az érdeklődésük, a viselkedésük:
egyikük tud cipőt kötni, de nem bír tízet ugrani,
másik nem tud cipőt kötni, de elismétli az egyszer hallott verseket.
Egy szőke hajú 3 évesről tudjuk, hogy nem lesz kreolbőrű, és egy 10percig az asztalnál tevékenykedni képtelen 5 éves valószínűleg egy jól szervező, kiránduló, lendületes felnőtt lesz, és nem adatrögzítő.

Mindenkinek más az ujjlenyomata, miért lenne mindenki egyformán iskolaérett?

Csakhogy

  minden országban - az adott ország hagyományainak, szociokultúrájának, éghajlatának, munkalehetőségeinek, stb. hatására - kialakul, hogy a gyermekek 5, 6, 7 vagy 8 évesen menjenek iskolába. Mások a kultúrák, mások az elvárások. Elvárás mindenütt van. Nem, nem azért, hogy "kocka" gyerekek nőjenek fel, hanem azért, mert tanítótól függetlenül egy bizonyos tananyag elsajátítása hozzátartozik az intellektuális, pszichés szükségletünkhöz. Azon, hogy a tananyag jól-rosszul van-e összeállítva, lehet vitatkozni. Hogy hogyan kellene a tananyagot tanítani, elsajátíttatni, és ellenőrizni annak elsajátítását, ez is sok vitát generál. Teljesen jogosan.
Az iskolaérettségi vizsgálat abban segíthet, hogy mikor és milyen típusú iskolában kezdje meg tanulmányait a gyermek. Tapasztalataink szerint az iskolaérettségi vizsgálat eredménye abban is segíti a szülőt és a pedagógust, hogy lássa a gyermeket feladathelyzetben, lássa, hogy mennyire terhelhető, hogy milyen az együttműködő képessége, milyen a beszédértése, és Ő milyen ügyesen tudja kifejezni magát. A teszt során fontos információkat kapunk arról, hogy a gyermeknek milyen az önbizalma, szorongásra hajlamos-e, mennyire nyitott, mennyire vidám és optimista személyiség. Mennyire érett pszichésen arra, hogy egy új világba lépjen, és ott jól érezze magát, mert csak ekkor tud jól teljesíteni.

A teszt feladatai

  megmutatják, hogy a gyermek az adott helyzetben hogy teljesít a kognitív feladatok megoldásában, milyen a finommozgása. A Napraforgóházban az iskolaérettségi vizsgálat során a nagymozgások érettségét is megnézzük.

Mindezen információk,

  és a szülővel való beszélgetés után - ami egy másik fontos ujjlenyomat- tudunk tanácsot adni abban, hogy mikor és milyen típusú iskolába njen a gyermek. Azt is elmondjuk, hogy javasolunk-e valamilyen fejlesztést a gyermeknek, és abban is próbálunk segíteni, hogy a szülő miben tudja gyermekét segíteni. Visszatérve arra, hogy mikor szükséges az iskolaérettségi vizsgálat, itt egy rövid felsorolás:
  megkésett mozgás és/vagy beszédfejlődés,
  megkésett mozgás és/vagy beszédfejlődés,
  figyelmi nehézség,
  nagyfokú ügyetlenség az önellátás terén,
  általánosan lassú cselekvés, gondolkodás,
  számlálási nehézség,
  a mindennapi élet feladataiban való nehéz tájékozódás, kivitelezés,
  a viselkedésszabályozás nehézsége,
  dominancia kialakulásának megkésése,
  iskolakezdéskor, éppen csak 6 éves életkor,
  fizikailag és pszichésen gyenge terhelhetőség,
  fizikailag és pszichésen gyenge terhelhetőség.

A felsorolás korántsem teljes, de azokat a fontos szempontokat tartalmazza, amelyekben mindannyian eltérően teljesítünk; ugyanakkor mindegyik tényező fontos abban, hogy az élet (iskola, edzés, családi let, stb.) hullámain és völgyein gyermekünk átevezzen. Egy biztos: mivel más az ujjlenyomatunk, soha és sehol nem fogunk egyformán kimondani egy szót, megkötni a cipőfűzőnket, pároslábon ugrálni.

(Zárójelben. Az iskola nem csak a gyermeknek, de a szülőnek is új élethelyzet. Ha Ön, mint Szülő túl sokat rágódik, aggódik, és nem tud dönteni, üljön le egy-két alkalommal beszélgetni egy jó pszichológussal, vagy jöjjön el "Iskolát kezd a gyermekem" beszélgetéseinkre.)

Időpontegyeztetés

Szabó Beáta

+3670 9772588