+36709772588       1022 Budapest, Hankóczy Jenő u. 35.       1221 Budapest, Vihar u. 22.    
neurofeedback terápia, labda, mozgásterápia, terápia, gyermekek

NEUROFEEDBACK TERÁPIA

 

Hogyan hat a neurofeedback?

Vannak testi funkcióink, amelyeket megszokott módon, tudatosan kontrollálhatunk, például érzékszerveink működését, mozgató izmaink munkáját vagy akár szívritmusunkat. A legtöbb belső szabályozó folyamatunkat azonban nem tudjuk akarattal befolyásolni, azok normális módon, automatikusan teszik a dolgukat – valójában azért, mert nem „tudunk” róluk, és ritkán kapunk visszajelzést (nem látjuk másodpercenként a vérképünket). Ugyanakkor vannak bizonyos biofeedback módszerek, amelyek segítségével az ember rátanulhat például vérnyomása karban tartására (ezért megdicsér a háziorvos).

Az EEG alapú biofeedback (azaz a neurofeedback) révén pedig sikeresen tréningezhetjük magunkat arra, hogy agyműködésünk harmonikus legyen, és célszerűen működjön.

neurofeedback terápia, labda, mozgásterápia, terápia, gyermekek

Mi történik egy neurofeedback ülés során?

Számos agyi funkciónk szabályozhatóbbá válhat attól, hogy folyamatos, ismételt visszajelzést kapunk működéséről, és rátanulunk (az operáns kondicionálás révén), hogy számunkra kedvező maradjon.
Ez a fajta „én vagyok a főnök a testemben” folyamat úgy érhető el, hogy egy számítógépes rendszer segítségével mérik az EEG (elektroencephalogram) hullámainkat, amit mi figyelemmel kísérhetünk a monitoron. Ha elégszer látjuk, és tudjuk, milyennek szeretnénk látni, akkor tanulunk belőle.
Akár a biciklizésnél vagy az autóvezetés során, a folyamatos visszajelzés (feedback) és gyakorlás révén automatizálódik a megfelelő jelenlétünk. De honnan tudhatjuk, hogy amit éppen látunk magunkról, megfelelő-e a számunkra? A különféle agyi aktivitást mutató hullámoknak többféle mintázatuk lehet, aszerint, hogy milyen folyamataink vannak túlsúlyban az adott pillanatban.

Egy neurofeedback tréning ülés 20-40 percig tart, ezalatt a szakember a monitoron nézi agyhullámainkat, mi pedig egy filmet nézünk.
Ha optimális nyugalommal és figyelemmel vagyunk jelen, akkor ez egyrészt látszik az agyhullám-görbén, a szakember ellenőrizheti. Másrészt a film, ami a monitor másik részén megy, jó minőségben látható és hallható (ez a „jutalom” számunkra). Amikor viszont izgünk-mozgunk, vagy dekoncentráltak vagyunk, valamiért nehezen figyelünk, belső feszültség vagy szorongás köt le minket, akkor ez szintén látható lesz az agyhullám-görbéken, a film képe pedig beszűkül, hangja sistergővé válik, számunkra kevéssé élvezhető (a jutalom elmarad).
Egy-egy neurofeedback ülés során, ily módon több ezerszer kapunk érzékeny visszajelzést arról, hogy koncentrációnk megfelelő-e vagy sem.
A tréning folyamata alatt (ami minimum 20, de 30-40 alkalmat is jelenthet) tulajdonképpen „rászokunk” arra, hogy képessé válunk jobban összpontosítani, és hogy mi magunk tudjuk kontrollálni, és fenntartani optimális agyműködésünket.

 

 

Mit jelent a neurofeedback?

A neurofeedback (más néven EEG-biofeedback) szó szerinti fordításban az agyi működésünkről való visszajelzést és tanulást jelenti.
Részletesebben: egy olyan fájdalommentes tréning, amelyet az agyi teljesítmény javítására fejlesztettek ki. Eredetileg stresszhatások kiküszöbölésére, a figyelem és a koncentráció fejlesztésére használták, később felfedezték, hogy bizonyos idegrendszeri tünetek kezelésében is sikeresen alkalmazható. Folyamatosan fejlődő, modern módszer, amelynek a tanulás segítése mellett számos terápiás hatása lehet.

A módszer általános előnyei

 elősegíti a saját tevékenységünk feletti kontrollt
 optimalizálja, harmonizálja agyműködésünket
 hatékonyabbá teszi a tanulást és az önszabályozást
 fejleszti a kognitív és pszichofizikai képességeket (figyelem, összpontosítás, összeszedettség, relaxált állapot elérése)
 növeli idegrendszerünk kapacitását, és rugalmassá teszi a gondolkodást
 javítja a figyelem- és koncentrációs képességet
 növeli a mentális, tanulási és sportteljesítményt
 csökkenti a stresszt és a belső feszültséget, enyhíti a szorongásérzést
 javítja az alvás minőségét
 harmonizál, energizál, pihentet, kiegyensúlyozottá tesz

neurofeedback terápia, terápia, gyerekek, mozgásterápia

neurofeedback terápia, terápia, gyerekek, mozgásterápia

Ez a fajta rátanulás tartós és plasztikus, nem lehet elfelejteni, ahogy a biciklizést sem – ugyanakkor bizonyos esetekben szükség lehet egy-két alkalmas, úgynevezett emlékeztető gyakorlásra.

    neurofeedback terápia, terápia, gyerekek, mozgásterápia

    Időpontegyeztetés

    Szabó Beáta

    +3670 9772588